A. TSIPRAS: Nový balík pomoci ukončí ekonomickú neistotu v Grécku

12.08.2015 Celý región

Atény 12. augusta (TASR) - Podľa gréckeho premiéra Alexisa Tsiprasa dohoda s veriteľmi o ďalšom balíku pomoci ukončí ekonomickú neistotu v krajine. A to aj napriek tomu, že niektorí politici sa snažia dohodu sabotovať. Informovala o tom agentúra Reuters.

"Som optimistický, že aj napriek prekážkam, ktoré sa nám niektorí snažia postaviť do cesty, dosiahneme dohodu a dostaneme od Európskeho stabilizačného mechanizmu úverovú podporu, čo s konečnou platnosťou ukončí ekonomickú neistotu," povedal dnes Tsipras v Aténach počas návštevy ministerstva infraštruktúry.

Bol to prvý komentár gréckeho premiéra odvtedy, čo sa Grécko v utorok (11. 8.) na technickej úrovni dohodlo s veriteľmi o novom balíku pomoci v celkovej výške 86 miliárd eur. Tsipras nešpecifikoval, kto sa snaží zmariť dohodu. Dodal, že jeho vláda pritvrdí boj proti daňovým únikom a korupcii, ktoré sú sčasti dôvodmi krízy, v ktorej sa Grécko nachádza.

EÚ očakáva pokles HDP Grécka tento rok o 2,3 %, budúci rok o vyše percento

Grécka ekonomika klesne tento rok pravdepodobne o 2,3 %, uviedol dnes nemenovaný zdroj z Európskej únie. V poklese by mala pokračovať aj v nasledujúcom roku, aj keď miernejším tempom. Takýto vývoj poukazuje na výrazný vplyv zatvorenia bánk a kapitálových kontrol na grécku ekonomiku. Informovala o tom agentúra DPA.

Ešte v máji pritom Európska komisia zverejnila odhad, ktorý počítal s rastom hrubého domáceho produktu (HDP) Grécka o 0,5 %. Od tohto obdobia sa však situácia v krajine prudko zmenila. Grécka vláda koncom júna ukončila rokovania s veriteľmi o uvoľnení zvyšných financií z druhého záchranného balíka a následný masový výber vkladov z bánk, ktoré ohrozovali bankový systém, riešila zatvorením bánk a zavedením kapitálových kontrol.

"Zavedenie kapitálových kontrol situáciu jednoznačne zhoršilo," uviedol zdroj z EÚ. Zároveň dodal, že pokles gréckej ekonomiky by mal pokračovať aj v roku 2016 a návrat k hospodárskemu rastu sa očakáva až v roku 2017. V budúcom roku sa počíta s poklesom ekonomiky o 1,3 %, zatiaľ čo v roku 2017 by mohla dosiahnuť rast na úrovni 2,7 %.
 

Vyberte región